poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Witaminy i minerały sposobem na piękne włosy – cz. IV grupa NNKT




NNKT to nic innego jak skrót inaczej Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (ang. EFA Essential Fatty Acid). Powinny być dostarczane wraz z pokarmem ponieważ jest to grupa kwasów, które nie są lub są produkowane w niewielkich ilościach w naszym organiźmie. Poza dobroczynnym wpływem na naszą skórę poprawiają kondycje naszych włosów i paznokci.

Zapotrzebowanie
W przeciwieństwie do witamin i mikroelementów NNKT organizm potrzebuje znacznie więcej niż wszystkich witamin i mikroelementów nawet razem wziętych. Dzienne zużycie wynosi od 7 do 16 gram – jeżeli chcielibyśmy to przeliczyć na popularne suplementy i kapsułki (1 waży ok pół grama) to musielibyśmy zjadać ponad 14 do 32 takich kapsułek. Nierealne!

Objawy niedoboru NNKT (witamin F):
„Suchość lub łojotok skóry, złuszczanie naskórka, pękanie warg i kącików ust, krwawienia z nosa, zapalanie dziąseł i języka, przewlekłe stany zapalne powiek i spojówek, wysięki naczyniowe oczu, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, głębokie bruzdowanie płytek paznokciowych, rozwarstwianie płytek paznokciowych, plamki na płytkach paznokciowych, brak połysku paznokci, spowolniony wzrost paznokci i włosów, zahamowanie regeneracji nabłonków, tkanki łącznej i chrząstek, łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów, brak połysku włosów, łupież, złuszczanie przewodów słuchowych i małżowin usznych, zaburzenia wytwarzania plemników (zaburzenia spermatogenezy), a nawet bezpłodność, patologiczne zmiany w nabłonkach płciowych u kobiet i mężczyzn, kłopoty z zajściem w ciążę lub utrzymaniem ciąży, nadżerki lub skłonność do nadżerek, bolesne miesiączkowanie, pękanie naczyń krwionośnych (wysięki), skłonność do zaskórników, ropni i wyprysków, przedwczesne siwienie włosów, zmiany zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych, skłonność do czyraczności i miażdżycy” vitalia.pl

Podział NNKT


Jak już pisałam przy okazji olei wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżniamy jednonienasycone oraz wielonienasycone (które zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne węgiel-węgiel).

Kwasy wielonienasycone:
linolowy 
źródła: olej krokoszowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, rzepakowy, oliwa
linolenowy
źródła: olej lniany, rzepakowy, sojowy
arachidonowy
źródła: mięso
eikozapentaenowy 
źródła: algi, łosoś, olej rybi (dorsz)
dokozaheksaenowy
źródła: olej z makreli, niektóre algi, nasiona lnu

Sławne omega-3 i omega-6


źródło
O dobroczynnym „nazwach” omega-3 i omega-6 każda z nas już słyszała – jesteśmy skazani na reklamy maseł, olei, majonezu, w których podobno owe kwasy występują.
Rodziny omega wyróżnia się w grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Do rodziny omega-6 należą:
  • LA - kwas linolowy
  • AA - kwas arachidonowy

„Kwasy omega-6 są oprócz kwasów nasyconych i transizomerów, najczęściej występującymi tłuszczami w naszej współczesnej zachodniej diecie, obfitej w oleje roślinne, margaryny, fast-foody smażone w głębokim tłuszczu itd.” www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl

Kwasy omega-3:
  • ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny
  • źródła: zawarty min. w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych.
  • EPA czyli kwas eikozapentaenowy,
  • DHA czyli kwas dekozaheksaenowy.
  • Dwa ostatnie należą do najistotniejszych w naszej diecie. Ich produkcja zachodzi w naszych organizmach pod warunkiem spożywania kwasów tłuszczowych ALA.

Brak odpowiedniej ilości kwasów omega-3 w diecie może powodować choroby:
  • Emocjonalne – depresja, agresja, nadpobudliwość
  • Umysłowe – dysleksja, zaburzenia pamięci, Alzheimer
  • Hormonalne – rozregulowana gospodarka hormonalna
  • Dermatologiczne – egzemy, zgrubienia skóry, pękanie skóry na piętach i łokciach
  • Ponadto choroby układu odpornościowego, nerwowego i krążenia.

Równowaga omega-3 i omega-6


Stosunek omega-3 do omega-6 powinien wynosić około 2/1. W przeciętnej diecie stosunek ten jest bardzo zachwiany i jest to 1/15. Oznacza to, iż omega - 3 jest aż trzydziestokrotnie mniej w stosunku do omega - 6. Ma to bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, powoduje to nasilenie procesów zwyrodnieniowych i zapalnych. Jeśli odwrócimy te proporcje ulegają one zahamowaniu.

CZYNNIKI OBNIŻAJĄCE POZIOM OMEGA-3 W ORGANIZMIE:
  • Nadmiar spożywanych kwasów omega-6 w stosunku do omega-3.
  • Drastyczne spożywanie alkoholu
  • Brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne:

a) witaminy z grupy B - koniecznych do prawidłowych przemian biochemicznych m.in. tłuszczów,
b) witaminy E zabezpieczającej wszystkie kwasy nienasycone przed utleniem się już po spożyciu.
  • Wiek - w starzejącym się organizmie obniża się aktywność koniecznych dla prawidłowych przemian enzymatycznych tłuszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasu DHA z EPA. 

Podsumowanie


O spektakularnym działaniu NNKT przekonują nas doświadczenia niemieckiej biochemiczki profesor Budwig. - prowadziła ona terapię polegającą na właściwiej diecie leczniczej - dzięki temu uzyskiwała do 90% wyleczeń z nowotworów złośliwych (jeżeli udało jej się na czas uzupełnić ubytki NNKT u chorych). 

O życiu i zmaganiach profesor Budwig możecie przeczytać tutaj 
prof Budwig / źródło
Innym przykładem znaczenia nienasyconych kwasów tłuszczowych jest liczba ludności powyżej setnego roku życia zamieszkujących Japonię, gdzie spożycie w codziennej diecie NNKT jest na wysokim poziomie.(Japonia 150mln ludzi / 800 tysięcy stupięciolatków)

Można więc przypuszczać, że odpowiednia ilość NNKT w diecie ludzi jest w stanie zmniejszyć liczbę zachorowań na choroby cywilizacyjne i nowotworowe, albo zupełnie je zlikwidować. 

Robicie coś aby zwiększyć ilość NNKT w waszej diecie? 
Ja staram się pić olej lniany lub siemię każdego dnia. Dodatkowo po ukończeniu kuracji skrzy-pokrzywowej mam zamiar wprowadzić do swojej (niestety suplementowej) diety spirulinę. - Można zakupić ją w wersji pastylkowej (na szczęście!) spożywanie jej w wersji "w proszku" mogłoby być nieco uciążliwe zwłaszcza ze względu na walory zapachowe ;)

www.vitalia.pl 
www.spa24.pl 
www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl

8 komentarzy:

  1. Sczerze mówiac nawet nie wiedziałam , że coś takiego istnieje ;/
    Co do spiruliny to az spróbowałam tej w proszku i dziekuję. Smrodek totalny :D
    Mam chęć na tą w tabletkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest wiele tych suplementów ;) Czaję się na tą z A-Z Medica

      Usuń
  2. twoje posty są super! ;) rzeczowo i na temat, można się z nich sporo dowiedzieć. wczoraj miałam dodać Twój blog do obserwowanych i niechcąco zamknęłam kartę przeglądarki. dziś się bardzo ucieszyłam, jak się znowu na niego natknęłam;) także jeszcze raz- dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, świetna seria postów, muszę się przyłożyć i całość przeczytać, bo niestety moje odywianie pozostawia wiele do życzenia
    myślę o dołączeniu siemienia lnianego, ale w postaci do gryzienia ziaren, wypić tego glutka nie dałabym rady
    spirulina, o fuj, przypomniał mi się jej zapach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjadanie siemienia w płatkach nie ustępuje niczemu piciu kleiku ;) Także zdarza mi się dosypać garstkę do musli.

      Usuń
  4. właśnie a propos dr Budwig - lubię olej lniany tłoczony na zimno z twarożkiem, ale też zwykłą sałatkę jarzynową albo kartoflaną z tym olejem (ta druga jest bardzo prosta - ziemniak, jajko, pietruszka zielona, koperek, ten olej, cebula czerwona, troszkę musztardy, sól i pieprz = jest pyszna!). Zdrowa dieta jest dobra na wszystko - i na włosy, cerę, figurę... i to jest tylko to co widzimy, a oprócz tego ile korzyści dla funkcjonowania całego organizmu - lepsza praca serca, wątroby, mózgu, itp. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. też niedawno o tym pisałam, ale zdecydowanie mniej obszernie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zażywam olej lniany i olej z wiesiołka, czekam na rezultaty:)

    OdpowiedzUsuń




Nie zgadzam się na kopiowanie tekstów i zdjęć mojego autorstwa bez mojej zgody lub podania źródła.
Treści publikowane na moim blogu podlegają ochronie przez prawo autorskie. Przeglądając tą stronę akceptujesz korzystanie z plików cookie.