NNKT to nic innego jak skrót inaczej Niezbędne Nienasycone
Kwasy Tłuszczowe (ang. EFA Essential Fatty Acid). Powinny być dostarczane wraz z
pokarmem ponieważ jest to grupa kwasów, które nie są lub są produkowane w niewielkich ilościach w naszym organiźmie. Poza dobroczynnym wpływem na naszą skórę poprawiają kondycje naszych włosów i paznokci.
Zapotrzebowanie
W przeciwieństwie do witamin i
mikroelementów NNKT organizm potrzebuje znacznie więcej niż wszystkich witamin
i mikroelementów nawet razem wziętych. Dzienne zużycie wynosi od 7 do 16 gram –
jeżeli chcielibyśmy to przeliczyć na popularne suplementy i kapsułki (1 waży ok
pół grama) to musielibyśmy zjadać ponad 14 do 32 takich kapsułek. Nierealne!
Objawy niedoboru NNKT (witamin F):
„Suchość lub
łojotok skóry, złuszczanie naskórka, pękanie warg i kącików ust, krwawienia z
nosa, zapalanie dziąseł i języka, przewlekłe stany zapalne powiek i spojówek,
wysięki naczyniowe oczu, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, głębokie
bruzdowanie płytek paznokciowych, rozwarstwianie płytek paznokciowych, plamki
na płytkach paznokciowych, brak połysku paznokci, spowolniony wzrost paznokci i
włosów, zahamowanie regeneracji nabłonków, tkanki łącznej i chrząstek,
łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów, brak połysku włosów, łupież,
złuszczanie przewodów słuchowych i małżowin usznych, zaburzenia wytwarzania plemników
(zaburzenia spermatogenezy), a nawet bezpłodność, patologiczne zmiany w
nabłonkach płciowych u kobiet i mężczyzn, kłopoty z zajściem w ciążę lub
utrzymaniem ciąży, nadżerki lub skłonność do nadżerek, bolesne miesiączkowanie,
pękanie naczyń krwionośnych (wysięki), skłonność do zaskórników, ropni i
wyprysków, przedwczesne siwienie włosów, zmiany zwyrodnieniowe naczyń
krwionośnych, skłonność do czyraczności i miażdżycy” vitalia.pl
Podział NNKT
Podział NNKT
Jak już pisałam przy okazji olei wśród nienasyconych
kwasów tłuszczowych wyróżniamy jednonienasycone
oraz wielonienasycone (które
zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne węgiel-węgiel).
Kwasy wielonienasycone:
linolowy
źródła: olej krokoszowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy,
arachidowy, rzepakowy, oliwa
linolenowy
źródła: olej lniany, rzepakowy, sojowy
arachidonowy
źródła: mięso
eikozapentaenowy
źródła: algi,
łosoś, olej rybi (dorsz)
dokozaheksaenowy
źródła: olej z makreli, niektóre algi, nasiona lnu
Sławne omega-3 i omega-6
Sławne omega-3 i omega-6
źródło |
Rodziny omega wyróżnia się w grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do rodziny omega-6 należą:
- LA - kwas linolowy
- AA - kwas arachidonowy
„Kwasy omega-6 są oprócz kwasów nasyconych i
transizomerów, najczęściej występującymi tłuszczami w naszej współczesnej
zachodniej diecie, obfitej w oleje roślinne, margaryny, fast-foody smażone w
głębokim tłuszczu itd.” www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl
Kwasy omega-3:
- ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny
- źródła: zawarty min. w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych.
- EPA czyli kwas eikozapentaenowy,
- DHA czyli kwas dekozaheksaenowy.
- Dwa ostatnie należą do najistotniejszych w naszej diecie. Ich produkcja zachodzi w naszych organizmach pod warunkiem spożywania kwasów tłuszczowych ALA.
Brak odpowiedniej
ilości kwasów omega-3 w diecie może powodować choroby:
- Emocjonalne – depresja, agresja, nadpobudliwość
- Umysłowe – dysleksja, zaburzenia pamięci, Alzheimer
- Hormonalne – rozregulowana gospodarka hormonalna
- Dermatologiczne – egzemy, zgrubienia skóry, pękanie skóry na piętach i łokciach
- Ponadto choroby układu odpornościowego, nerwowego i krążenia.
Równowaga omega-3 i omega-6
Równowaga omega-3 i omega-6
Stosunek omega-3 do omega-6 powinien wynosić około 2/1. W przeciętnej diecie stosunek
ten jest bardzo zachwiany i jest to 1/15.
Oznacza to, iż omega - 3 jest aż trzydziestokrotnie
mniej w stosunku do omega - 6. Ma to bardzo poważne konsekwencje zdrowotne,
powoduje to nasilenie procesów zwyrodnieniowych i zapalnych. Jeśli odwrócimy te
proporcje ulegają one zahamowaniu.
CZYNNIKI OBNIŻAJĄCE POZIOM
OMEGA-3 W ORGANIZMIE:
- Nadmiar spożywanych kwasów omega-6 w stosunku do omega-3.
- Drastyczne spożywanie alkoholu
- Brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne:
a) witaminy z grupy B - koniecznych do prawidłowych
przemian biochemicznych m.in. tłuszczów,
b) witaminy E zabezpieczającej wszystkie kwasy
nienasycone przed utleniem się już po spożyciu.
- Wiek - w starzejącym się organizmie obniża się aktywność koniecznych dla prawidłowych przemian enzymatycznych tłuszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasu DHA z EPA.
Podsumowanie
Podsumowanie
O spektakularnym działaniu NNKT przekonują nas doświadczenia niemieckiej biochemiczki profesor Budwig. - prowadziła ona terapię polegającą na właściwiej diecie leczniczej - dzięki temu uzyskiwała do 90% wyleczeń z nowotworów złośliwych (jeżeli udało jej się na czas uzupełnić ubytki NNKT u chorych).
O życiu i zmaganiach profesor Budwig możecie przeczytać tutaj
prof Budwig / źródło |
Innym przykładem znaczenia nienasyconych kwasów tłuszczowych jest liczba ludności powyżej setnego roku życia zamieszkujących Japonię, gdzie spożycie w codziennej diecie NNKT jest na wysokim poziomie.(Japonia 150mln ludzi / 800 tysięcy stupięciolatków)
Można więc przypuszczać, że odpowiednia ilość NNKT w diecie ludzi jest w stanie zmniejszyć liczbę zachorowań na choroby cywilizacyjne i nowotworowe, albo zupełnie je zlikwidować.
Robicie coś aby zwiększyć ilość NNKT w waszej diecie?
Ja staram się pić olej lniany lub siemię każdego dnia. Dodatkowo po ukończeniu kuracji skrzy-pokrzywowej mam zamiar wprowadzić do swojej (niestety suplementowej) diety spirulinę. - Można zakupić ją w wersji pastylkowej (na szczęście!) spożywanie jej w wersji "w proszku" mogłoby być nieco uciążliwe zwłaszcza ze względu na walory zapachowe ;)
www.vitalia.pl
www.spa24.pl
www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl
Sczerze mówiac nawet nie wiedziałam , że coś takiego istnieje ;/
OdpowiedzUsuńCo do spiruliny to az spróbowałam tej w proszku i dziekuję. Smrodek totalny :D
Mam chęć na tą w tabletkach :)
jest wiele tych suplementów ;) Czaję się na tą z A-Z Medica
Usuńtwoje posty są super! ;) rzeczowo i na temat, można się z nich sporo dowiedzieć. wczoraj miałam dodać Twój blog do obserwowanych i niechcąco zamknęłam kartę przeglądarki. dziś się bardzo ucieszyłam, jak się znowu na niego natknęłam;) także jeszcze raz- dodaję do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńojej, świetna seria postów, muszę się przyłożyć i całość przeczytać, bo niestety moje odywianie pozostawia wiele do życzenia
OdpowiedzUsuńmyślę o dołączeniu siemienia lnianego, ale w postaci do gryzienia ziaren, wypić tego glutka nie dałabym rady
spirulina, o fuj, przypomniał mi się jej zapach
zjadanie siemienia w płatkach nie ustępuje niczemu piciu kleiku ;) Także zdarza mi się dosypać garstkę do musli.
Usuńwłaśnie a propos dr Budwig - lubię olej lniany tłoczony na zimno z twarożkiem, ale też zwykłą sałatkę jarzynową albo kartoflaną z tym olejem (ta druga jest bardzo prosta - ziemniak, jajko, pietruszka zielona, koperek, ten olej, cebula czerwona, troszkę musztardy, sól i pieprz = jest pyszna!). Zdrowa dieta jest dobra na wszystko - i na włosy, cerę, figurę... i to jest tylko to co widzimy, a oprócz tego ile korzyści dla funkcjonowania całego organizmu - lepsza praca serca, wątroby, mózgu, itp. :))
OdpowiedzUsuńteż niedawno o tym pisałam, ale zdecydowanie mniej obszernie :)
OdpowiedzUsuńzażywam olej lniany i olej z wiesiołka, czekam na rezultaty:)
OdpowiedzUsuń