wtorek, 11 lutego 2014

Wtorkowe Inspiracje Tematyczne - Dieta: Placki z kaszy jaglanej [7]


Kolejny wtorek i kolejne inspiracje. Dzisiaj na tapecie - jedzenie - czyli placki z kaszy jaglanej z przepisu Małgosi z Qchennych Inspiracji
O tym, że kasze są bardzo zdrowe chyba nie muszę pisać, ale chciałabym zachęcić was do przyrządzania podobnych placków nie tylko dlatego, że mogą być ciekawą alternatywą dla ziemniaków podczas obiadu, czy kanapki na drugie śniadanie, ale dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, a to z czym je podamy to nasza sprawa. 


Oczywiście w pierwotnym przepisie, wykonanym przez Małgosię placuszki są bardziej finezyjne, przygotowane w trzech odsłonach: z marynowanym imbirem, anchois i serkiem roquefort. 

Poniższe składniki nadają się dla 4 osób, 
dla dwójki wystarczy wszystkiego dawać połowę mniej, z wyjątkiem jajka ;)


Do ich przygotowania 4 porcji placków potrzebna nam będzie oczywiście szklanka kaszy jaglanej, szklanka wody, pół szklanki mąki pszennej (można oczywiście wymienić ją na orkiszową lub inną), jedna łyżka masła, jajko, dwie łyżeczki suszonego imbiru oraz sól i pieprz do smaku. Przyda się także olej do smażenia, ja wybrałam olej ryżowy

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną zalewam wodą i gotuję zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
  2. Po wystudzeniu kaszki dodaję do niej pół szklanki mąki, dwie łyżeczki imbiru, sól i pieprz oraz rozbijam jajko, po czym wszystko dokładnie mieszam. I wystudzenie jest tu bardzo ważne, jeśli nie kluczowe, podobnie jak odstanie się składników dłuższą chwilę po wymieszaniu (dzięki temu masa lepiej się połączy, a nam będzie łatwiej formować placki, które będą trwalsze)
  3. Powstałą masę dzielę na porcje i formuję z niej placuszki (wielkość według uznania). Autorka proponuje po usmażeniu wykrawać je za pomocą szklanki, co faktycznie jest dobrym pomysłem, jeśli chcemy, żeby nasze placki "wyglądały" ;)
  4. Później wrzucam je na patelnię na rozgrzany wcześniej olej, smażę na średnim ogniu aż do zarumienienia.


Fotografki kulinarnej to ze mnie nie będzie, 
podobnie jak perfekcyjnej pani domu... ale polecam spróbować:)!

Inne posty z serii WIT:
Linki:

17 komentarzy:

  1. Wiem, że to zdrowe, ale ja chyba pozostanę przy plackach ziemniaczanych, które uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A już miałam nadzieje, że nie ma mąki. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grimme, kiedyś próbowałam wersji bez mąki pszennej, a jedynie z czubatą łyżką orkiszówki jest mniej puszysta i twardsza, ale równie smaczna :)

      Usuń
  3. Oooo! Muszę wypróbować ;-) ostatnio widuję dużo fajnych przepisów z kaszą jaglaną ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo ładnie :)
    Ciekawe, czy by mi posmakowały...

    OdpowiedzUsuń
  5. To już wiem co jutro jem na obiad :)
    Uwielbiam kaszę jaglaną więc przepis chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kasze, ale wokół jaglanej krążę i krążę. Jednak się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze sprobowac, wczesniej szukalam przepisu na takie placki, ale we wszystkich pojawialo sie mleko, maslanka czy jogurt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspomnianą łyżkę masła dodajesz do środka masy? bo nie wspomniałaś już o niej później :)

      Usuń
    2. A widzisz;) złapałaś mnie... masło do kaszy przed gotowaniem ;)

      Usuń
  8. Wygląda pysznie :) Bardzo lubię kasze, także to przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kaszę pod każdą postacią, dlatego z chęcią wypróbuję. Jestem tylko ciekawa czy da radę je upiec w piekarniku- nie jestem fanką smażenia ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wypróbuję takie przekąski :D Może mój luby się ucieszy jak go tym nakarmie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem tu pierwszy raz. Te placuszki wyglądają smakowicie.Pozdrawia
    Zapraszam na moją witrynę
    https://nauczycielnatapecie.pl

    OdpowiedzUsuń




Nie zgadzam się na kopiowanie tekstów i zdjęć mojego autorstwa bez mojej zgody lub podania źródła.
Treści publikowane na moim blogu podlegają ochronie przez prawo autorskie. Przeglądając tą stronę akceptujesz korzystanie z plików cookie.